W ostatnim czasie blaty kuchenne z naturalnego drewna zyskały na atrakcyjności. Drewniane blaty są częstym wyborem naszych Klientów, którzy cenią sobie wyjątkowe piękno. Jednak decydując się na drewniany blat należy pamiętać, że kuchnia jest specyficznym pomieszczeniem, w którym wykonywanych jest wiele czynności mogących powodować uszkodzenia. A więc co zrobić aby wymarzony blat służył nam długi czas i nie utracił swojej atrakcyjności oraz zawsze wyglądał świeżo?
Podstawową zasadą przy pracy z drewnem jest odpowiednia impregnacja. Do wyboru mamy dwie metody:
Lakierowanie, które ochrania blat przed wnikaniem wilgoci oraz chroni przed zabrudzeniem. Lakier pozwala zachować naturalny kolor drewna i podkreśla jego szczegóły. Powierzchnia lakierowanego blatu pozostaje gładka i łatwa w utrzymaniu czystości. Lakier ma też swoje wady, dosyć szybko się przeciera i jest mało odporny na wysokie temperatury.
Olejowanie, jest jedną z najstarszych metod impregnacji drewna. Olejowanie nadaje drewnu głębszy, cieplejszy charakter, uwydatnia usłojenie i podkreśla naturalny surowiec, jednak olej mocno wnika w materiał powodując delikatne przyciemnienie barwy. Warstwa oleju pozwala na zachowanie naturalnej struktury drewnianej powierzchni co jest wyraźnie wyczuwalne, kiedy dotykamy olejowanego blatu -nie tracimy charakterystycznej chropowatej struktury. By blat zyskał aksamitny połysk należy go wypolerować – najlepiej nada się do tego miękka szmatka np. z flaneli lub bawełny. Każde ponowne olejowanie blatu należy wykonać po ok. 3-6 miesiącach i powtarzać tę czynność gdy blat traci blask lub zaczyna wsiąkać wodę. Olejowane drewno nie jest odporne na plamy należy od razu wycierać zabrudzenia, które znajdą się na jego powierzchni. Ważne, aby dobrze przemyśleć swoją decyzję, ponieważ drewno zaimpregnowane olejem nie nadaje się do lakierowania! Chyba, że usuniemy całą nasyconą olejem warstwę tym samym zmniejszając grubość blatu o kilka milimetrów.
Wybierając blat z naturalnego drewna pamiętajmy, że należy utrzymać go w czystości by służył przez lata. Miejmy na uwadze to, że:
-drewno nie przepada za wilgocią,
-drewno nie lubi wysokiej temperatury,
-nie lubi kolorowych alkoholi i innych środków barwiących,
-ostrych noży i innych elementów które mogą je porysować.
A więc czym czyścić drewniany blat na co dzień?
Początkowo zacznij wycierać blat wilgotną ściereczką, jeśli to będzie za mało dodaj krople płynu do naczyń lub kup specjalny płyn do tego celu. Nie korzystaj z drażniących i żrących środków jak ocet, może to doprowadzić do pojawienia się szczelin i rozklejania drewna. Jeśli dużo gotujesz nie dopuszczaj do zalegania wody. Staraj się wszystko porządkować na bieżąco. Nie stawiaj na blacie rozgrzanych garnków, używaj podkładek i desek do krojenia.
Stosowanie się do tych kilku prostych zasad pozwoli przez długi czas cieszyć się pięknem naturalnych drewnianych blatów.